Παθητικά κτήρια, Παθητικά σπίτια, Παθητικές κατοικίες, Κοζάνη, Βέροια, Μακεδονία

Παθητικά – Βιοκλιματικά κτήρια

Παθητικό κτίριο

Στη σημερινή εποχή που το κόστος θέρμανσης και κλιματισμού των κτηρίων αποτελεί μεγάλο αγκάθι για κάθε νοικοκυριό ή επαγγελματικό χώρο, η μόνη οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη λύση είναι η δημιουργία Παθητικών Κτηρίων (Passive House), δηλαδή κτηρίων με πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Τι είναι τα Παθητικά Κτήρια;

Το Παθητικό Κτήριο είναι ένα πρότυπο κατασκευής που εμφανίστηκε στην Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του ’90, με το οποίο πετυχαίνουμε μείωση έως και 90% στις δαπάνες για θέρμανση και ψύξη, σε σχέση με μια συμβατική κατασκευή σχεδιασμένη με τον Κ.Εν.Α.Κ.. Οι ρίζες, όμως, της τεχνολογίας του Παθητικού Κτηρίου ξεκινούν από την αρχαιότητα, όπου για παράδειγμα, στο παλάτι της Κνωσού συναντάμε βασικά στοιχεία από τον τρόπο κατασκευής των παθητικών κτηρίων.

Σε εμφάνιση δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις κατασκευές που γνωρίζουμε και κατασκευάζουμε τα τελευταία χρόνια. Κάθε κτήριο μπορεί να χτιστεί ή να ανακαινιστεί με το πρότυπο του Παθητικού Κτηρίου.

Ο βασικός σχεδιασμός στηρίζεται στις αρχές του Βιοκλιματικού σχεδιασμού. Το Παθητικό Κτήριο όμως πάει ένα βήμα πιο μπροστά.
Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του στηρίζεται σε 5 βασικές αρχές που είναι:

 • η άριστη θερμομόνωση του κελύφους,
 • η αυξημένη αεροστεγανότητα,
 • η ελαχιστοποίηση των θερμογεφυρών,
 • η χρήση κουφωμάτων υψηλής ποιότητας και
 • η χρήση αερισμού με ανάκτηση θερμότητας.

Με τις τέσσερις πρώτες αρχές πετυχαίνουμε σχεδόν τον μηδενισμό των θερμικών απωλειών. Με την βοήθεια της πέμπτης αρχής, ο εσωτερικός χώρος αερίζεται συνεχώς με φρέσκο αέρα διατηρώντας έτσι ένα ευχάριστο και υγιεινό περιβάλλον, ενώ παράλληλα γίνεται ανάκτηση της θερμότητας που παράγεται σε δωμάτια όπως η κουζίνα και το μπάνιο και αξιοποίησή της για τη θέρμανση ολόκληρου του κτηρίου. Επιπρόσθετα, εφαρμόζοντας τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού γίνεται πλήρης εκμετάλλευση των ηλιακών κερδών.

Βασικές αρχές Παθητικού ΚτιρίουΠηγή: Passivhaus Institut

Όλα αυτά οδηγούν στην απαίτηση ελάχιστης ενέργειας θέρμανσης ή ψύξης για την διατήρηση των επιθυμητών συνθηκών. Το πρότυπο ορίζει ότι για να θεωρηθεί ένα κτήριο Παθητικό πρέπει η μέγιστη ενέργεια που θα καταναλώσει σε ένα χρόνο να είναι μικρότερη από 15kWh/m2 για θέρμανση ή ψύξη, όταν ένα συμβατικό σπίτι στην Ελλάδα καταναλώνει κατά μέσo όρο 130kWh/m2!
Αυτό το νούμερο αντιστοιχεί σε μια μέγιστη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης 1,5 λίτρο ανά τετραγωνικό μέτρο κτηρίου το χρόνο. Δηλαδή ένα σπίτι 100m2 θα χρειαστεί μόλις 150λίτρα πετρέλαιο το χρόνο.

Και όμως αυτά τα νούμερα είναι αληθινά και το αποδεικνύουν τα χιλιάδες κτήρια που χτίστηκαν με το πρότυπο του Παθητικού Κτηρίου σε όλο τον κόσμο. Ήδη και στην Ελλάδα κατασκευάστηκαν 2 παθητικές κατοικίες με εξαιρετικά μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Γιατί να επιλέξω Παθητικό Κτήριο;

Το Παθητικό κτήριο αποτελεί τον τρόπο δόμησης του μέλλοντος για την αντιμετώπιση των ενεργειακών προβλημάτων. Ήδη στην Γερμανία όλα τα δημόσια κτήρια πρέπει να χτίζονται σύμφωνα με τις αρχές του Παθητικού Κτηρίου. Κάτι τέτοιο προβλέπεται να γίνει και στην Ελλάδα για όλα τα κτήρια από το 2020, με την νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Γιατί όμως να περιμένετε το 2020 από τη στιγμή που μπορείτε να το αποκτήσετε σήμερα; Αν σκεφτεί, μάλιστα, κανείς ότι κάθε επέμβαση για την αναβάθμιση ενός υφιστάμενου κτηρίου κοστίζει περισσότερο και προκαλεί μεγαλύτερη ταλαιπωρία από το να κατασκευαστεί σωστά εξ' αρχής, η επιλογή του Παθητικού Κτηρίου αποτελεί σήμερα μονόδρομο για κάθε καινούρια κατασκευή. 

Το Παθητικό Κτήριο προσφέρει:

 • Σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό χρήσης.
 • Μακροχρόνια οικονομία λόγω μη αγοράς καυσίμων.
 • Θερμικά άνετη διαμονή, χωρίς θερμοκρασιακές διακυμάνσεις μέσα στους χώρους του κτηρίου.
 • Υγιεινό εσωτερικό περιβάλλον χωρίς μικροοργανισμούς και υγρασία.
 • Φιλικό προς το περιβάλλον.
 • Ελάχιστο επιπρόσθετο κόστος κατασκευής (περίπου 7-10% επιπλέον), που αποσβένεται στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας.
 • Δυνατότητα πλήρους ενεργειακής αυτάρκειας και δημιουργίας παθητικού εισοδήματος, όταν συνδυαστεί με συστήματα ΑΠΕ.
 • Κατασκευή υψηλών προδιαγραφών με πιστοποιημένα υλικά.
 • Πιστοποίηση του κτηρίου (Certified Passive House) από το Διεθνές Ινστιτούτο Παθητικού Κτηρίου (International Passive House Association). Έτσι, είστε σίγουροι για τη μελλοντική κατανάλωση του κτηρίου σας.
 • Απαλλαγή από μελλοντικούς φόρους ενεργειακής κατανάλωσης κτηρίων.

Το πρότυπο μπορεί να εφαρμοστεί και σε υφιστάμενα κτήρια που θέλουν να αναβαθμιστούν και να αποκτήσουν τα οφέλη του Παθητικού Κτηρίου.

Ανάλυση κόστους Παθητικής κατοικίας


Πηγή: Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτηρίου

 

Τι προσφέρουμε

Η εταιρεία μας είναι μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτηρίου, και αναλαμβάνει το Σχεδιασμό και την Κατασκευή τόσο νέων, όσο και υφιστάμενων κτηρίων σύμφωνα με το πρότυπο του Παθητικού Κτηρίου.

Συγκεκριμένα, αναλαμβάνουμε:

 • Το σχεδιασμό της νέας ή υφιστάμενης κατασκευής σύμφωνα με το πρότυπο του Παθητικού Κτηρίου.
 • Τη διαδικασία έκδοσης Οικοδομικής Άδειας και των λοιπών αδειοδοτήσεων.
 • Την επιλογή των καταλληλότερων πιστοποιημένων υλικών.
 • Την κατασκευή του Πιστοποιημένου Παθητικού Κτηρίου με το "κλειδί στο χέρι".
 • Όλη τη διαδικασία πιστοποίησης του Παθητικού Κτηρίου.

Η εταιρεία μας βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού και κατασκευής δύο Παθητικών Κατοικιών στην Κοζάνη.

Περισσότερες πληροφορίες για το Παθητικό Κτήριο μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτηρίου.

 

“Αποκτήστε την Κατοικία του μέλλοντος σήμερα…”

Προστατέψτε την υγεία σας, την τσέπη σας και το περιβάλλον επενδύοντας στο Παθητικό Κτήριο. Εξοικονομήστε κόπο και χρήμα από μια μελλοντική ενεργειακή αναβάθμιση, όταν πλέον αυτή θα καταστεί υποχρεωτική από τη νομοθεσία.